Renault vrea să fie în fruntea industriei: a lansat primul metavers din industrie, la ce ajută

de: Andrei Tilimpea
15 11. 2022

Renault, unul dintre cei mai mari producători auto din lume, a anunțat că a construit primul metavers industrial, toate liniile sale de producție furnizând date acestei lumi.

Potrivit companiei, această replică digitală geamănă îi va permite să economisească 330 de milioane de dolari până în 2025, diminuând cheltuielile cu garanția, timpii de livrare și amprenta de carbon a activităților sale.

Compania de automobile Renault a anunțat că rulează deja un metavers industrial al activităților sale, alimentat de o serie de procese care îi permit companiei să monitorizeze datele de pe toate liniile sale de producție. Această lume industrială include interconectarea liniilor de producție, monitorizarea întregului lanț de aprovizionare și aproape toate fluxurile de aprovizionare.

Compania a declarat că implementarea acestei tehnologii va produce beneficii substanțiale, inclusiv economii de ordinul a 330 milioane USD până în 2025. Se presupune că metaversul industrial va permite companiei să reducă timpii de livrare cu 60% și să reducă amprenta de carbon a producției de vehicule prin 50%. Costurile de garanție vor fi, de asemenea, reduse cu 60%, conform previziunilor Renault.

„În fiecare zi, miliarde de date sunt colectate în cadrul site-urilor industriale ale Groupe Renault. Metaversul oferă monitorizare în timp real care crește agilitatea și adaptabilitatea operațiunilor industriale, precum și calitatea producției și a lanțului de aprovizionare”, a declarat Jose Vicente de Los Mozos, EVP, grupul industrial Renault și șeful țării Iberia.

Soluție Metaverse „Digital Twin”

Metaversul Renault este alimentat de un sistem bazat pe gemeni digitali, replici ale fabricilor și liniilor de producție pe care compania le operează, dar într-o lume virtuală. Sistemul este apoi alimentat cu fluxuri de date care provin din aceleași fabrici și linii de producție, care au fost echipate cu o soluție masivă de captare a datelor numită ID@scale, care este în prezent oferită și altor companii.

Această platformă a contribuit deja la protejarea procesului de producție al companiei, unele dintre componentele sale permițându-i să detecteze 300 de alerte, evitând 300 de opriri ale liniilor de producție.

„Acest metavers industrial este unic și ne permite să activăm pârghii de eficiență și performanță care anterior erau invizibile, în beneficiul oamenilor și al mediului”, a declarat Patrice Haettel, vicepreședinte al strategiei și ingineriei industriale.

Alte companii folosesc, de asemenea, metaversul având în vedere o implementare industrială. În octombrie, Microsoft a anunțat că lucrează pentru a-și conecta serviciile cu metaversul, pentru a-și oferi serviciile cloud pentru a ajuta și procesele industriale.